Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

York (Yorkshire és Humberside)

 


Kattintson a részletekért
afternoon in york - england, uk (www.flickr.com by Paolo Margari)

Yorkshire székhelye Észak-Anglia legszebb városa York. Azok közé a történelmi városok közé tartozik, amelyek szinte maradéktalanul megőrizték régi szépségüket. York belvárosa olyannyira megőrizte eredeti középkori arculatát, hogy a városnéző azt hiheti élő múzeumba csöppent. A szűk kanyargó utcákat, közöttük az egyik legszebbet, a Shambles-t műemléki védelem alatt álló régi gerendavázas házak szegélyezik. A városközpontból kitiltották a gépjárműveket, a kockaköves utcákon kerékpárral közlekednek a diákok.
A várost Ebocarum néven a rómaiak egyik legfontosabb megerősített állomása volt, s itt kiáltották ki császárrá Constantinust 306-ban, aki Britanniát négy provinciára osztották. A római seregek 100 évvel későbbi kivonulása után a szászok Eoforwicra változtatták nevét.
Csaknem egészében megmaradtak az országszerte ritkaságnak számító középkori falai és kapui, amely 4,8 km hosszan húzódik az óváros körül. Katedrálisa a legnagyobb az országban s a legszebbek közé tartozik. York érseke rangban a Canterbury érsek után, polgármestere a londoni főpolgármester után következik. E rangsorolás oka a történelemben keresendő, hiszen York nemcsak a római kori Britannia egyik legfontosabb városa volt, hanem az angol hódítás idejében is az egyik legnagyobb város. York ugyan sokat szenvedett a dánok betöréseitől, de 1000 körül ugyanannyi lakosa volt, mint Londonnak, 30 000 fő. A lakosság számát tekintve 400 évvel később is csak London előzte meg. Ma 105 000 lakosával jelentős iparváros, Anglia legnagyobb megyéjének székhelye.
A vikingek Jorvik néven az elfoglalt angliai területek fővárosává tették York-ot 867-ben. A város ma is őrzi utcaneveiben dán emlékeit, hiszen a viking hódítás idején York stratégiailag fontos viking város volt. Az utcanevek végén ugyanis a „gate” (Davygate, Coppergate, Fossgate, Castlegate) a dán „gáta” szóból származik, melynek jelentése: út, utca. A dán emlékeknek szentelt Jorvik The Viking City a város viking megszállás alatti időszakát mutatja be műtárgyakon keresztül.
A város büszkesége a lenyűgöző szépségű katedrális. A Yorki székesegyház a legnagyobb gótikus templom az Alpoktól északra. 158 méter hosszú, és a kereszthajónál 76 méter széles katedrális dicsekedhet a legtöbb színes üvegablakkal egész Britanniában. Neve ellenére a York Minster (a minster olyan templom, ahol szerzetesek szolgálnak) valójában sohasem volt „minster”. Az itt épült első fakápolnában szentelték meg Edwint, Northumbria királyát 627-ben. A 11. századi normann templom helyén 1220-ban kezdték el a mai katedrális 250 évig tartó építését. Középső tornya 1407-ben beomlott. A déli kereszthajó teteje 1984 júliusában leégett, helyreállítása 2,25 millió fontba került. A katedrálison – köszönhetően a negyed évezred hosszú építésnek – különböző építészeti stílusok fedezhetők fel, ám összhatásában egységesnek tűnik. A templom belseje megsínylette a reformáció és a polgárháború eseményeit, de külseje alig változott, s ma is a perpendikuláris építkezés egyik legszebb példája. Tornyai a Westminster-apátságéira emlékeztetnek, s középső tornya a leghatalmasabb Angliában. A mai katedrális világhírnevét jórészt páratlanul sok (111) régi ólomüveg ablakának köszönheti. Egyébként yorki jellegzetesség, hogy a város 21 templomában több régi ólomrekeszes üvegablak található, mint Anglia összes templomában együttvéve. Az ólomrekeszes ablakok közül nem egy a 12. század végén készült. A tervek elkészítése után a részletgazdag rajzot vasoxid alapú festékkel vitték át a megadott minta szerint kivágott üvegdarabokra, majd a színezéket tüzes kemencében beleégették az üvegbe, és végül a külön-külön megmunkált darabokat ólomrekeszekkel fogták össze egyetlen ablakká. A világosabb árnyalatokat a festék utólagos lecsiszolásával érték el. A világ legnagyobb egybefüggő középkori színes ablaka a York Minster nagy keleti ablaka, amely 1405-1408 között készült. Ólomüvegét John Thorton készítette. A több mint 100 mezőben a Teremtés és a Jelenések könyve kel életre. Az északi kereszthajóban található az Öt nővér, a legnagyobb ablak Britanniában, amelyet a szürke különböző árnyalatai uralnak. A 13. században kedvelt grisaille technika lényege a színtelen üvegre fekete zománccal felvitt minta. A York Minster üvegablakainak különös értékét, művészi kivitelezésük mellett, témáinak változatossága adja. Az ablakok egy részén bibliai történetek láthatók, míg a többin az ablakot adományozó világi személy kívánságának megfelelő jelentek kelnek életre. A nyugati oldalhajóban és a Mária-kápolnában sok érdekes síremlék található, köztük II. Edward fiáé, és azé a Scope érseké, akit IV. Henrik 1405-ben, mint lázadót végeztetett ki. A káptalanterem előcsarnokának latin felirata így szól: „Mint ahogy a rózsa a virágok virága, úgy ez a ház a házak háza”. A nyolcszögletű káptalanteremben őrzik a katedrális kincseit, köztük a szász Ulphus kürtjét és az ugyancsak szász korabeli széket, amelyben az első püspököt szentelték fel.
A katedrálist régi épületek veszik körül, melyek közül a Treasurer’s House (Kincstárnok-ház) eredete a 12. századra nyúlik vissza, jelenlegi formájában jórészt a 17. századból való. Érdemes megnézni régi bútorait és képeit. A városfalak skandináv eredetű szóval „bar”-nak nevezett kapui közül négy eredeti, s három (Bootham Bar, Monk Bar és Walmgate Bar) csapórácsát is megőrizte. A Goodramgate végében áll az egyik legszebb középkori kapu, a Monk Bar. A háromszintes boltozatos építmény hullórostélya a mai napig működik. A bejárat fölötti szobákat a középkorban ki lehetett bérelni, a 16. századtól börtönnek használták. Az Ouse folyó túlpartján is folytatódó városfalak egyik nevezetessége a Micklegate kapu, amely a 14. században épült és arról nevezetes, hogy ide tűzték fel annak idején elrettentő példaként az árulók fejét, mint például 1460-ban a wakefieldi csata után Richard yorki hercegét.
Faragott díszei között figyelmet érdemelnek a betolakodókra követ emelő figurák. A Clifford-torony egy domb tetejére épült, melynek tetején a 13. századi vár egyetlen megmaradt tornya. A dombot még Hódító Vilmos emeltette az eredetileg fából épült várral együtt. A vár 1190-ben egy zsidóellenes pogromban leégett, és III. Henrik (1207-1272) kőből építtette újjá. A torony a várat kormányzó Clifford-családról kapta a nevét.  
A Shambles mellékutcájában áll az archeológia tudományát bemutató múzeumnak otthont adó felújított középkori templom. A látogatók régészeti nyomozóként maguk is végigjárhatják az izgalmas utat, amely a leletek felkutatásától az adatok összeillesztésén át elvezetett York viking kori történelmének megismeréséig. A textilkereskedelmet a 15-17. században kézben tartó York Merchants’ Guild (yorki kereskedők céhe) építtette a Merchant Adventurer’s Hall-t, a gyönyörű gerendavázas házat. Díszterme talán legszebb Európában. A falakat díszítő festmények között látható Van Dyck I. Károly feleségét, Henrietta Mária királynét ábrázoló festményének ismeretlen szerzőtől származó 17. századi másolata.
A Yorki Vármúzeumot két 18. századi börtönből alakították ki a pickeringi dr. John Kirk gyűjteményéből kinőtt gazdag néprajzi kiállításnak otthont adó múzeumot. Az 1938-ban megnyitott múzeumban a korhűen berendezett Jakab kori ebédlő, a régi falusi ház és az 1950-es évek lakószobája mellett érdekes a születéssel, házassággal és a halálla kapcsolatos 18.-20. századi hagyományokat bemutató rész is. A kiállítás leghíresebb látványossága a rekonstruált Viktória kori utca kirakatokkal. Ebben a múzeumban található az 1982-ben, Yorkban talált angolszász sisak is. Népszerű múzeum a „Jorvik, a viking város”, amely a Coppergate utcában, a régészek által feltárt eredeti viking település helyén épült fel. A napfényre került tárgyakkal az új technika vívmányainak segítségével bemutató izgalmas kiállítás lélegzetelállító módon kelti életre a 10. századi viking város régészeti emlékeit és adja vissza a régi idők hangulatát. A National Railway Museum a világ legnagyobb vasútmúzeuma 2001-ben nyerte el az európai Év Múzeuma címet. A vasút közel 200 éves történetét bemutató kiállításon a látogatók kipróbálhatják a váltók állítását, megtudhatják, hogy mi tette Stephenson Rocketjét olyan sikeressé, megismerhetik a 19. és 20. századi egyenruhákat és gördülő szerelvényeket, megnézhetik Viktória királynő vonatát, de megcsodálhatják a legmodernebb újításokat is.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia