Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Colchester (Kelet-Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Colchester

Oooooo - Colchester Fireworks, King Coel's Kittens (www.flickr.com by jim i'll pic it)

Colchester a legrégibb brit település volt, Délkelet-Anglia legjelentősebb városa a római hódítás előtt, és a rómaiak is itt alapították meg első állandó településüket i.sz. 43-ban. A város hírével egyidős az osztrigahalászat a Colne folyó torkolatánál; az ásatások során előbukkanó osztrigahéjak tömege tanúsítja, hogy osztrigát már akkor fogyasztottak itt, amikor a várost még Camulodunumnak nevezték.
A hódítók ellen felkelő Boadicea csapatai 60-ban felégették a várost, de a rómaiak újjáépítették és egy 2 km hosszú, 3 m széles és 9 m magas fallal vették körül. A Britanniában épült legnagyobb kaputoronnyal együtt ma is ámulatba ejti az embert a hatalmas fal maradványai.
Colchester a kelmekészítés fontos központja volt a középkorban, és az Angliába áttelepülő flamand takácsok is ezt a várost választották a 16. században többek között. A holland negyed szűk utcái és keskeny, magas házai ma is őrzik emléküket.
A városban komoly múltra visszatekintő hagyománya van az órakészítésnek is. A felújított 15. századbeli udvarház, a Tymperleys kiállítása a régi órásmesterek emlékének adózik. A házat szép Tudor-kori park veszi körül.  A Hollytrees Museum, a város helytörténeti múzeuma egy elegáns György-kori téglaházban került elhelyezésre, mely 1719-ben épült. A kiállítás a város lakóinak mindennapi életét, ruházkodását mutatja az elmúlt 300 év fejlődésének tükrében.
A főutca (High Street) végén áll a modern városháza, tetején St. Helena (szt. Ilona) szobrával, aki a hagyomány szerint Colchester régi királyának, „Old King Cole”-nak a leánya volt, a valóságban azonban Constatntiunus Chlorus császár felesége, Nagy Constantinus császár anyja. A High Street végén található a vár, benne a Vármúzeummal. Ez a legrégibb és legnagyobb ma is álló normann erőd Angliában. A londoni White Towernél kétszer nagyobb vár 1076-ban épült Claudius tiszteletére emelt római templom helyén, de építéséhez más római épületek köveit is felhasználták. A zsúfoltan berendezett kiállítás a város történetét meséli el a történelem előtti időktől a polgárháborúig. A várban megtekinthető a középkori börtön is.
A Beth Chatto-park az Elmstead Market közelében jó példája annak, amit a kertépítésről szóló könyvek egyik jó nevű brit szerzője 1960-ban itt akart bebizonyítani, azaz, hogy a körülményekhez alkalmazkodni képes növények körültekintő megválasztásával a legmostohább körülmények között is lehet szép kertet telepíteni. A száraz, szeles lejtők köves talaján ez nagyszerűen sikerült is neki.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia