Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

 


Észak-Wales

A vidék történelmét meghatározza Észak-Wales hegyeinek vadsága. A rómaiak és a normannok a tengerparton nyomultak, és alig háborgatták az érintetlen szépségű hegyeket s azok lakosságát, akik így meg tudták őrizni ősi nyelvüket és kultúrájukat. Anglesey a druida főpapok erőssége volt a történelem előtti időkben. Wales történelme a hódítók és az ellenük küzdők örökös harcáról szól. Az angolszász királyok, akik hatalmukat Walesre is ki akarták terjeszteni véres csatákat vívtak Észak-Walesben a walesi hercegekkel. Az itt található, ma is csodálatot keltő várak sorra a hódító angolok gazdasága és ereje mellett a walesiek kemény ellenállását is bizonyítják. Beaumaris, Caernarfon és Harlech félelmet keltő várai fogják körül Snowdonia nehezen megközelíthető magaslatait és a köztük megbúvó településeket.
A vidék gazdasága alapvetően a juh- és marhatenyésztésre épül, jóllehet Észak-Walesben hatalmas erdősségek is vannak. A tengerparton az idegenforgalom jelenti a legfőbb bevételt. Llandudno, a Viktória-korban kiépült üdülőhely, homokos tengerpartjának köszönhette 19. századi hírnevét.  A világtól távol eső és eléggé elszigetelt falvakban, mint Dolgellau és Bala mellett a Llyn-félszigeten beszélik a legtöbben a walesi nyelvet.
Észak-Walesben nincs igazán olyan terület, amelyet igazán iparosodottnak lehet nevezni, bár a Snowdoniában egykor virágzó palaipar nyomai a gyönyörű környezetben sebhelyként szürkéllő elhagyatott kőfejtők ma is szembeszökők.
Wales legmagasabb hegye, a Snowdon uralja Észak-Wales gyönyörű tájait. A Snowdonia Nemzeti Park a Snowdon 1000 m fölé magasodó hegytömbjétől délre sűrű erdőkkel borított völgyek, hegyi tavak, zsombékos mélyedések és folyótorkolatok vidéke.

Aberconwy

6705 Aberconwy House (www.flickr.com by steeljam)

Wales egyik leghíresebb vára uralja Caernafon forgalmas városát, amelyet a várat építtető I. Edward alapított, miután az utolsó született walesi herceg Llywelyn ap Gruffydd (Llywelyn, az Utolsó) vereséget szenvedett 1283-ban. A városfalak beolvadtak a középkori városközponton túli piactér felé futó modern utcákba. Caernafon vára volt a térség kormányzóinak székhelye. A város a 19. századra élénk tengeri kikötővé vált, és ekkor építették újjá a romos várat Anthony Salvin építész. A várban többek között megtalálható a walesi uralkodók és hercegek történetét bemutató kiállítás (Chieftains and Princes). Ebben a várban született 1284-ben az első walesi herceg, a későbbi II. Edward. A város melletti dombon tárták fel a 78-ban épült római Segontium helyőrségének romjait. A legenda szerint itt született 280-ban az első keresztény római császár Nagy Constantinus.
Beaumaris tengerparti üdülővárosából György és Viktória kori hangulat árad, köszönhetően a jó állapotban maradt épületeknek, melyek jól tükrözik azt a szerepet, amelyet Beaumaris vitorláskikötője játszott, mielőtt a 19. században megépült a Menai-tengerszoros fölött átívelő és Anglesey szigetét a szárazfölddel összekötő közúti és vasúti híd. A stratégiailag fontos kikötő védelmére építette meg I. Edward az utolsó és talán legnagyobb várát.  A Vár-utcában áll az 1617-ben épült Ye Olde Bull’s Head fogadó, ahol olyan híres írók voltak törzsvendégek, mint Samuel Johnson vagy Charles Dickens. A nyilvános kivégzések utolsó áldozata, az ártatlanságát hirdető Richard Rowlands, útban a vesztőhely felé megátkozta a templomtorony négy óráját, hogy azok soha többé ne mutathassák ugyan azt az időt. A négy órát csak 1980-ban sikerült összehangolni egy nagy javítást követően.
Llandudno ma is annak az üdülőhelynek a hangulatát őrzi, ahová az újonnan megépülő vasúton tömegével érkeztek a nyaralók a 19. században. Több mint 700 m hosszú mólójával és fedett sétányaival a tengerparti üdülések aranykorát idézi. A város büszkén vallja sajátjának a híres írót Lewis Carollt, kinek eredeti neve Charles Dodgson. Az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban című híres mesekönyvei alapján az Alice in Wonderland Centre mesebarlangjaiban életnagyságú figurák keltik életre a történeteket. Maga a város az öböl két földnyelve a Great Orme’s Head és a Little Orme’s Head sziklafokai között hosszan elnyúló partszakaszon épült ki, így szinte minden épületből egyformán szép kilátás lehet élvezni. A 207 méter magas Great Orme’s Head ma természetvédelmi terület, ám a bronzkorban rézbánya működött itt. Az ásatási terület a nagyközönség előtt is nyitva áll. A földnyelven korábban egy 6. században épült fatemplom állt, melynek a helyére a 13. században kőtemplom épült, amely azóta is működik, s legutóbb 1855-ben restaurálták. A csúcsra, ahol kis helytörténeti múzeum mutatja a be a környék múltját és élővilágát, a Great Orme Tramway siklóval lehet eljutni (ilyen siklók v. utca villamosok működnek San Fransiscoban és Lisszabonban) vagy a Llandudno függővasúttal lehet feljutni.
Ruthin vásárvárosa régi gazdagságáról árulkodnak szép gerendavázas házai. A város Barclay nevű bankja előtt áll a Maen Huail (Huail köve) néven ismert sziklatömb. A legenda szerint ezen a kövön ütötte le szerelmi kalandba keveredett vetélytársa fejét Arthur király. A Castle Hotel mellett található a 17. századi Myddleton Arms pub, melynek különös, holland stílusú tetőablakait a helybéliek „Ruthin szemei” néven emlegetik.
Conwy az egyik legkevésbé méltányolt történelmi város Britanniában, pedig építészeti emlékekben vitán felül Wales leggazdagabb városa. Az erőt ám félelmet is sugárzó várat I. Edward építtette, ám igazi nevezetessége a középkori városfal, amely sokkal jobb állapotban maradt fenn, mint bármely más középkori városban. Az óvárost teljesen körülölelő falat 21, ma is álló bástya védte.
Wales legnagyobb természetes tava a Bala tó az Aran- és Arenig-hegy között a Snowdonia nemzeti Park szélén fekszik. A víz a sportok kedvelői mellett a horgászok körében is népszerű. Balában a lakosság a mai napig beszéli a walesit. A kis településen élt egy ideig Thomas Charles, neves metodista lelkész. Házának falán nemcsak róla, hanem Mary Jonesról is megemlékeznek, aki 1800-ban 42 km-t gyalogolt mezítláb, csakhogy vehessen egy Bibliát. Az ő példája késztette Charlest a szegényeknek olcsó Bibliát nyújtó Bibliatársulat létrehozására.
A Snowdonia csúcsaihoz közeli fekvése miatt Betws-y-Coed (jelentése: kápolna az erdőben) már a 19. században is a hegymászók kedvelt központja volt. A falutól nyugatra a Llugwy folyó szűk erdős völgyében található a Swallow Falls (Fecske vízesés), amely Wales leghíresebb vízesése.
Blaenau Ffestiniog, a walesi palabányászat egykori központja körül kőfejtőkkel kilyuggatott hegyoldalak emelkednek. A palabányászat hanyatlásától szenvedő kis iparváros ma az idegenforgalom fellendülésétől várja a gondok enyhülését. Az eredeti vágatokhoz látogatók is mehetnek elektromos bányászvonaton. A Deep Mine tour (Mély bányatúra) Britannia legmeredekebb vasúti pályán az érdeklődőket a földalatti üregekbe is leviszi, ahol rejtett hangszórókból egy működő bánya zajai adják az aláfestő zenét. A rekonstruált Viktória kori bányászfalu házai betekintést adnak az 1880-as évektől 1945-ig itt élő családok nyomorúságos életkörülményeibe. A walesi palagyártás a 19. század nagy építkezései alatt élte fénykorát, és 1898-ban közel 17 000 családnak adott kenyeret. Egy negyedük Blaenau Ffestiniogban élt. A külföldi versenytársak és a modern építőanyagok megjelenése azonban átrendezte a piacot.

Anglesey

Anglesey Abbey (www.flickr.com by alexbrn)

Beddgelert páratlanul szép környezetben, Snowdonia legszebb hegyei között fekszik, két folyó a Glaslyn és Cowyn találkozásánál. A faluból csodálatos kirándulóhelyek indulnak a legmagasabb csúcsok irányába. A falu idegenforgalmát a Royal Goat Hotel tulajdonosa lendítette fel egy ősi walesi legenda életre keltésével. A legenda szerint Nagy Llywlyn hűséges kutyájára bízta csecsemőfiát, amíg ő vadászni ment. Amikor visszatért a vértől lucskos kutya a felborult bölcső mellett feküdt. Llywelyn azt hitte, hogy a kutya szétmarcangolta fiát, és első haragjában leszúrta az ebet. A felborult bölcső alatt a férfi később rátalált sértetlenül alvó gyermekére és rátalált a közelben annak a farkasnak a tetemére is, melyet kutyája megölt, hogy megvédje a csecsemőt. A hoteltulajdonos azzal tette hitelessé a történetet, hogy „megtalálta” a kutya sírját. A környékről szép kirándulóutak vezetnek déli irányba a Welsh Highland Railway használaton kívüli sínpárja mentén az Aberglaslyn-hágó felé. A Sygun rézbánya másfél kilométernyire van Beddgelerttől. A régi bánya a viktoriánus bányászok munkakörülményeit ismerteti meg az oda látogatóval.
A Ffestiniog hegyi kisvasút 22 kilométer hosszú pályája Snowdonia gyönyörű tájain vezet keresztül Porthmadog kikötőjétől egészen Blaenau Ffestiniogig. A palabánya és a kikötő között kiépített 60 cm nyomtávú kisvasút 1836-ban indult, és eredetileg lovak húzták a kocsit. Az 1946-ban lezárt vasúti pályát önkéntesek újították fel szakaszonként 1955 és 1982 között.
A Llyn-félsziget, mint egy kinyújtott ujj, a Snowdon nyugati lejtőitől 38 km hosszan nyúlik be az Ír tengerbe. Számos tengerparti fürdőhelye népszerű, mégis a part érintetlen szépsége jelenti valós vonzerejét. A legcsodálatosabb talán a legnyugatibb és a hegyek tövében fekvő északi partszakasz. Innen nem messze fekszik a 20 000 szent szigete néven is ismert Baradsey sziget, ahol a 6. században már kolostort alapítottak, aztán később jelentős zarándokhellyé vált. A legenda szerint a szentek többsége a romos 13. századi St. Mary’s Abbey templomkertjében pihen. A sziget északi sziklaszirtjeinek tövében megbújik egy egykori bányászfalu, Llithfaen, a „szellemfalu”, amely ma a walesi nyelvoktatás központjaként kelt új életre.
Portmeirion falva egy különleges vállalkozás eredményeként jött létre. Sir Clough Williams-Ellis (1882-1978) walesi építész tervezte a Cardigan-öböl magántulajdonban lévő félszigetén. Gyermekkori álma vált valóra, amikor elmondhatta, hogy saját elképzelései szerint az általa választott helyen építhette fel a megálmodott települést. A központi tér körül közel 50 épület áll a távol-keletitől a gótikus stílusig a legkülönfélébb stílusok jegyeit magukon viselve. Fényűző szálloda és sok csodálatos parasztház várja a látogatókat a falu, amely számos film és televíziós sorozat színhelye is volt már.
Harlech kellemes tengerparti strandjáról jól ismert kisvárosra egy középkori erőd néz le a meredek sziklaszirtről.  A várat I. Edward építtette 1283 és 1289 között. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Tremadog-öbölre és nyugat felé a Llyn-félszigetre és északra a Snowdonra. A vár építésekor a tenger még a sziklaszirtet mosta, s a hajóval érkező utánpótlást a sziklába vágott erődített lépcsőn szállították fel a várba. A tenger azonban mára már visszahúzódott. A várat 1404-ben Owain Glyndwr bevette és itt rendezte be udvartartását, azonban négy év múlva visszafoglalták az angolok. A Men of Harlech (Harlechi férfiak) c. dal sokak szerint azoknak állít emléket, akik a Rózsák háborújában nyolc éven át hősiesen védték a várat.
A helyben bányászott sötét kőből épült házak tekintélyt kölcsönöz Dolgellau-nak, ennek a csöndes vásárvárosnak, ahol ma is élnek az ősi szokások és a welsh nyelv. A város a 892 méteres Cader Idris lábánál fekszik. Hagyomány szerint, aki eltölt egy éjszakát a hegycsúcson, az költőként vagy bolondként ébred fel – vagy sehogy. A 19. században a közelben, a Mawddach-völgyben nagy tisztaságú aranyat találtak, s Dolgellau-ban is kitört az aranyláz, azonban a lelőhely nem volt elég gazdag ahhoz, hogy aranybányászat kifejlődjön, ám 1999-ig azért kisebb mennyiségben folyamatosan bányászták az aranyat, amiből szép ékszereket készítettek a helyi ötvösök.
A walesi vitorlássport központja a Dovey torkolatánál fekvő Aberdyfi városa. A 19. században a város forgalmas kikötőjében rakták hajóra a környéken bányászott palát, de a hajógyártás is sokaknak adott munkát. Az 1830 és 1860 között mintegy 100 hajót tettek vízre a kikötő hajóműhelyeiből. A Liberty Hall c. opera (1785) dalbetéte, az Aberdovy harangjai ősi legendát elevenít fel: a legenda szerint a tengertől gátakkal védett Cantref-y-Gwaelod itt terült el, de elnyerte a tenger, amikor Seithenyn herceg részegen kinyitotta a zsilipeket. Az elsüllyedt templom harangjainak zúgását ma is sokan hallani vélik a tengerparton.

Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia