Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

St. Albans (London és a Temze völgye)

 


Kattintson a részletekért


St. Albans

St. Albans (www.flickr.com by thtstudios)

St. Albans, a mai virágzó vásárváros, a Londonba ingázók kedvelt otthona, évszázadokon át fontos szerepet játszott Anglia történelmének számos jelentős eseményében. A Ver folyó partján épült Verulamiumnak nevezett egykori római helyőrségben Boadicea nevével találkozhatunk, hiszen ezt a római várost is a fellázadt iceni törzs rombolta szét, s majd négy évszázaddal később a szász hódítás újra rommá tette. Mivel az új város a régi mellett épült fel, így nem volt nehéz feltárni az egykori római települést, melynek ékessége a római színház.
Verulamium falai a városközpont közelében állnak. A Verulamiumban talált leleteket bemutató múzeum a római város falain belül található, amely a város történetével foglalkozik. A római korból remek állapotban maradtak fenn a műkincsek, különösen a hibátlan szépségű padlómozaikok. Figyelemre méltók a halotti urnák és az ólomkoporsók.
A római színház a múzeummal szemben található, i.sz. 140-ben épült, de többször kibővítették. Csak hat hasonló színház ismert Angliában. A színház közelében több római bolt és egy lakóház maradványai is megtalálhatók. Ezekből kerültek elő az 1930-as években a múzeumban kiállított tárgyak, mint például Vénusz bronz szobrocskája is.
A város mai nevét egy brit szentről, Albantról kapta, aki a város közelében halt meg. St Alban volt Britannia első vértanúja, aki üldözött keresztény papot bújtatott, és mikor a rómaiak rátörtek a házára, papnak adta ki magát, s ő ment a vesztőhelyre.  A 8. század végén Benedek-rendi kolostort alapítottak itt, Szt. Alban tiszteletére, és annak helyén 1077-1098 között Paul Caen és utódai gyönyörű katedrálist emeltek itt, amelyet 1539-ben, amikor a kolostorokat feloszlatták, a város megvásárolt. A kereszt alakú templom hajója a középkori templomok közül a leghosszabb a világon a maga 97 méterével. A templomot a 19. században Lord Grimthrope saját tervei alapján helyreállítatta, amivel sokat rontott az eredetin.  St. Alban egykori sírjából, melyet a középkorban tömegével kerestek fel zarándokok, csak egy összeillesztett márványlap maradt meg. A katedrális érdekessége még, hogy a bárok itt fogalmazták meg a Magna Chartát.
St. Albansban található Britannia legrégibb fogadója is, bár ezt sokan vitatják, mindenesetre nyolcszögletű alaprajzával a legkülönlegesebb. Eredetileg az apátság galambházaként funkcionált. A Vendéglőt a harcoló v. harcias kakasokhoz intézték (Ye Olde Fighting Cocks), amelyet 1600-ban építettek át.
A St. Michael-templomot az angolszász uralom idején alapították, és az akkorra már hanyatlásnak indult Verulamiumból elhordott téglából építették fel. Később kibővítették. A templom egyik nevezetessége, hogy itt található a híres, 1626-ban elhunyt filozófus Francis Bacon sírja.
A rózsák háborúja idején a városban csaptak össze a fehér és a vörös rózsa hívei, és VI. Henrik király a város pékműhelyében eset t fokságba. A York-ház hívei ekkor (1455-ben) elűzték VI. Henriket, ám a Lancaster-ház támogatói hat év múlva visszafoglalták a várost.
George Bernard Shaw, a csípős megjegyzéseiről híres ír származású színműíró (1856 – 1950) életének utolsó 44 esztendejét a St Albans melletti Ayot St. Lawerence-ben (ma Shaw’s Corner) töltötte, és élete utolsó pillanatáig dolgozott a ház kertjének egyik szegletében található nyári lakjában Színdarabjait sziporkázó szellemesség és maró társadalomkritika jellemezte. Leghíresebb műve a Pygmalion (1913), amely a nagysikerű My Fair Lady nagysikerű musicalnek az alapja. A ház és a kert ma az író életét és munkásságát bemutató múzeum.
St. Albanstól nem messze Chiswell Greenben (Hertfordshire) található a Rózsák kertje. A rózsa Anglia jelképe és a brit kertbarátok legkedveltebb virága. A Királyi Nemzeti Rózsa Társaság 5 hektáros parkjában több mint 1700 rózsafaj több mint 30 000 egyede virágzik, főként júniusban.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia