Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Bath (Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset)

 


Kattintson a részletekért


Bath

Wanna take a bath in the Kaiserthermen? (www.flickr.com  by BurgTender)

Az Avon folyó partján fekszik, Londontól 166 km-re, a rómaiak alapította település, Bath. A meleg vízforrásokat, melyeket a hagyomány szerint Bladud brit király tárt fel 863-ban, a rómaiak csaknem 400 éven keresztül élvezték. Időszámításunk előtt 54 körül már remek fürdőket és díszes templomokat építettek a városnak, melyet akkor Aquae Sulisnak neveztek. A római fürdők maradványai a városközpontban megtekinthetők. A római fürdők közepén feltörő gyógyvíznek és az sok gyönyörű György-kori épületek sokaságának is köszönheti hírnevét. Amikor a 18. században ismét híres fürdővé vált a város, két kiváló építész, idősebb és ifjabb John Wood tervezte meg a nagyszerű Paladió-stílusú épületek sokaságát, Több házon is emléktábla hirdeti egykor ott élt híres emberek emlékét. A Royal Crescent, Britannia legszebbnek tartott utcáját szegélyező 30 lakóház az ifjabb John Wood remekbe szabott alkotása, amely 1767 és 1774 között készült. Az épületekből Bath legnagyobb szabad területe a Royal Victoria Park-ra nyílik csodálatos kilátás. A Royal Crescent 17. számú házában élt a 18. század nagy festője, Thomas Gainsborough is, aki elsősorban portréképeivel szerzett hírnevet magának.
Az idősebb és ifjabb John Wood által épített házsorok a 85 000 lakosú Bath és egész Anglia nevezetessége. A Royal Crescent az ifjabbiké, míg a Circus (Körönd) kör alakú épületegyüttesét az idősebb Wood tervezte, aki bátran túllépett a György-kori terek megszokott formáin. A Circus 1705 és 1754 között készült. A fürdők és középületek az Avon folyó felé az 1882-ben feltárt római fürdő k körül sorakoznak, melyeket állítólag Claudius császár építtetett. A legnagyobb fürdő ónalapzata, a fürdőt körülvevő nagycsarnok padlózata és a vízvezetékek most is láthatók.
A római korban is használt források fölé épült 1796-ban a Pump Room (Szivattyú-terem) klasszicista stílusú épülete, homlokzatán görög felirattal: Legjobb a víz. A hőforrások 46-49 °C fokosak, és feltételezések szerint másfél kilométeres mélységből fakadnak. A legenda szerint a kelta Bladud király fedezte fel a hőforrás gyógyító erejét 860-ban. Amikor kiderült róla, hogy leprás, elüldözték királyságából. S mint a társául szegődött disznó ő is meghempergett a későbbi Bath meleg iszapjában és meggyógyult. Az i.sz. 1. században a rómaiak fürdőt építettek a forrás körül, és templomot emeltek Sulis Minerva tiszteletére, akik egy személyben volt a vizek kelta, és a bölcsesség római istennője. Bronzszobrának fejét 1727-ben találták meg, és ma a Római Fürdők Múzeumában található Bathban. A forrás gyógyhatásának hírét az apátság középkori szerzetesi is terjesztették, de igazi hírnévre akkor tett szert, és lett divatos fürdőváros, amikor Anna királynő 1702-ben itt kúráltatta magát. Az 1704-ben ceremóniamesternek választott Richard „Beau” Nash meghatározó szerepet játszott abban, hogy Bath divatos György-kori fürdővárossá fejlődött. Hosszú pályafutása alatt bálokat, végeláthatatlan körversenyeket szervezett, sőt szerencsejátékokat is a tétlen gazdagok szórakoztatására, és ezzel vonzott ide sok látogatót.
A római fürdő mögött van a 16. századi késő gótikus stílusban épített apátság, amelynek nyugati frontja Jákob létráját örökíti meg a föld és menny között fel- és leszálló angyalokkal. Kövezett udvarán utcai zenészek szoktak játszani. A gyönyörű apátság, a 8. században alapított korábbi templom helyén, isteni közreműködéssel született meg, melynek építését 1499-ben kezdték meg. A legenda szerint Oliver King püspök álmot látott, amelyben Isten vázolta fel neki a templom formáját. A nyugati homlokzat nagyszerű faragásai őrzik a mesés történet emlékeit.
Az Avon folyót átívelő Pulteney Bridge (Pulteney híd) Robert Adam alkotása, mely 1769 és 1774 között épült, s a belvárost köti össze a gyönyörű Great Pulteney utcával. Keleti végénél ritka, Viktória-kori postaláda áll. A hidat kis házakkal, üzletekkel szegélyezték.
Bath érdekessége még a Claverton Down-on található Amerikai Múzeum, amely az első, Amerikát bemutató múzeum Britanniában. Az 1820-as években épült udvarház szobáit különböző stílusban rendezték be, az első telepesek kezdetleges hajlékától a 19. század házaiig. Külön részt szenteltek az amerikai őslakók művészetének. A kiállításon látható George Washington Mount Vernon-i (1785) kertjének másolata is.
Bath Építészete Múzeumban megismerkedhetünk azzal a folyamattal, amelynek során a gyapjúkereskedelemből élő Bath a 18. században Európa egyik legelegánsabb és legfényűzőbb fürdővárosává vált. A John Wood és fia által tervezett Royal Crescent és a Circus épületeinek homlokzatát tervezték ők, ám a házakat független kivitelezők építették meg a tulajdonosok igényei szerint. Így az egységes homlokzat mögött nincs két egyforma ház. A kiállítás a nagyszabású építkezés lépéseit mutatja be a tervezéstől az otthonok berendezéséig. Az újabban megnyílt részében György-kori lakásbelsők láthatók.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia