Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Wiltshire (Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset)

 


Wiltshire

Spring Snowdrops and Aconites at Heale House in Wiltshire (www.flickr.com by Anguskirk)

Wiltshire-ben, Londontól 141 km-re található, Aimebury közelében a hullámos táj egyik szegletében Anglia egyik megmagyarázhatatlan csodájával találkozhatunk, a látszólag rendszertelenül egymás mellé hajigált kőoszlopok sokasága: a Stonehenge. Neve a szász Stanhengest szóból származik, melynek jelentése „függő kövek”.
Ezeket a hatalmas kőtömböket 4000 évvel ez előtt állították fel egy 100 m átmérőjű árokkal határolt kör közepén két szabályos kör alakban. A kőtömbök közül a legnehezebb megközelíti a 30 tonnát. A külső kör eredeti 30 oszlopából 16 darab áll még, a belső kör ugyancsak 30 oszlopából 19. A belső kör közepén két párhuzamosan ívelő patkó alakú kőoszlopsort látunk. Néhány kőoszlop tetején még fennmaradtak a zárókövek, úgyhogy kis fantáziával el lehet képzelni a hiányzó oszlopok helyét, ki lehet egészíteni a két kört, melynek kellős közepén fekszik az oltárkő (Altar Stone), rajta keresztben egy hatalmas, 1 m vastag zárókő eltört darabja. A külső tartóoszlopok 7 m magasak, helybéli homokkőből készültek, a belső kör és a patkók valamint az oltárkő valószínűleg Walesből származnak. Pontosan északkeletre innen emelkedik egy nagy egyedülálló kő, melyet a patkó nyitott felének közepétől egy képzeletben húzott egyenes köt össze az oltárkővel. Ez a sarokkő (Heel Stone). A nyári napéjegyenlőség éjszakáján a sarokkő irányában kel fel a nap.
Ezen jelenségből kiindulva próbálták megfejteni az építmény titkát. A sarokkő elhelyezése a 18. század kutatóiban azt a felvetést alakította ki, hogy a Stonehenge a druidák temploma volt, ahol emberáldozatot mutattak be. Erre alapozva nevezték el az árok nyílásánál az oltárkő és a sarokkő vonalába eső követ Mészárló-kőnek (Slaughter Stone). A druidákról azonban jóval többet tudunk, mint a Stonehengeről. Még Julius Caesar is beszámol a druidák emberáldozataikról. Csakhogy a történelemtudomány már bebizonyította, hogy a druidáknak nem volt közük a Stonehenge-hez, mivel a druidák csak az időszámításunk előtti 3. században érkeztek Britanniába, a Stonehenge legrégibb része, pedig már időszámításunk előtt 1800-ban is állt, és építése i.e. 1400-ban fejeződött be. Így nem tudhatjuk, hogy ki(k) és milyen célzattal építették a Stonehenge-t.  Egy dolog azonban biztos, a Stonhenge mindenekelőtt templom volt, egy olyan építmény, amelyben az ember kapcsolatot teremthetett a túlvilággal.
Wiltshire őstörténeti emlékei a Salisbury-síkság tágas mezőin található. Jelentős települések fejlődtek itt a neolitikum végére, és nagyon sok emlék maradt fenn abból a korból. A Stonehenge körül számos kerek sírdomb található, ahol a közösségek vezetőit temették el. Szertartásokhoz használt bronzfegyverek, ékszerek és más tárgyak kerültek napvilágra a környéken zajlott ásatások során. A Silbury Hill Európa legnagyobb történelem előtti időből fennmaradt mesterséges dombja. Az i.e. 2750 körüli mészkőtömbökből emelt, 2 hektáron elterülő és 40 méter magas domb titkát a kiterjedt ásatások ellenére sem tudták megfejteni. Közelében található Anglia legnagyobb folyosósírja, a West Kennet Long Barrow. A hosszú folyosóból számos, kővel burkolt sírkamra nyílik. Az i.e. 3250 körül épült temetkezési helyet több évszázadon át használták – a legrégibb csontokat mindig eltávolították, hogy helyet adjanak az új halottaknak. Avebury körüli kőkör, amely az English Heritage és a National Trust felügyelete alá tartozik, i.e. 2500 körül épült, feltehetőleg vallási központnak. Bár az állókövek kisebbek, mint a Stonehenge-ben, a kör maga sokkal nagyobb. A babonás falulakók a pogány szellemektől való félelmükben több követ is leromboltak a 18. században. A kőkör eredeti formáját és építésének technikáját az Alexander Keiller Museum kiállításán lehet megcsodálni. Az Old Sarum normann alapítói az i.sz. 1. századi római-brit erőd készen kapott erős falai között építették fel saját földvárukat és városukat a dombtetőn. A felszín fölött nagyon kevés maradt meg a településből, csak a vár és az 1075-ben alapított katedrális alapjai őrzik annak a városnak az emlékét, amelynek lakói leköltöztek a termékeny folyóvölgybe, és a 12. század elején lerakták egy új város, a mai Salisbury alapjait.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia