Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Newcastle upon Tyne (Yorkshire és Humberside)

 


Kattintson a részletekért


Newcastle upon Tyne

Gateshead Millenium Bridge, Newcastle-upon-Tyne (www.flickr.com by Xavier de auréguiberry)

Northumberland székhelye, Newcastle upon Tyne, arról az új várról (new castle) kapta nevét, amelyet Hódító Vilmos legidősebb fia, Robert Curthose építtetett 1080-ban. A régi várat a rómaiak ezer évvel korábban építették a Tyne folyón átvezető híddal együtt. A középkorban – a skótok elleni felvonulás főhadiszállásaként – még csak katonai erődként játszott fontos szerepet a város, de a 19. századtól kezdve meghatározó tényezővé vált az acéliparban és a gépgyártásban, hajógyára pedig az egyik legnagyobb volt a világon. A város ipara az elmúlt évtizedekben hanyatlásnak indult, a helyiek azonban továbbra is büszkén tekintenek futballcsapatukra és a városközponttól délkeletre, a Gateshead mellett felépült ultramodern Metro Centre üzletközpontra. A város mozgalmas éjszakai életét klubok, vendéglők, színházak és egzotikus éttermek színesítik. A fényes múlt visszaköszön a városon átvezető főutak mentén sorakozó épületek pazar homlokzatáról, de a régi gazdagságot tükrözik az Earl Grey’s Monument és a Tyne folyón átívelő nagyszerű Tyne Bridge is. A folyóparton van néhány jelentős új épület.
New Castle vára egy ideig a skótok kezén volt, de II. Henrik visszaszerezte, s várbástyával erősítette meg. I. Edward tovább építette a várat, s falakkal vette körül a várost. 1320-ban Newcastle a gyapjúkereskedelem északi központja volt. Kikötőjének jelentőségét bizonyítja, hogy I. Erzsébet 1600-ban különleges jogot biztosított Newcastle-nak a kikötők között. Később a szénbányászat és a vaskohászat is hozzájárult a város fejlődéséhez. 1644-ben ostromolták meg utoljára a skótok.
A Curthouse eredeti „új” faerődje helyén a 12. században már kőből épült várból csak a csipkézett mellvédű öregtorony, benne a két királyi lakosztállyal, maradt fenn érintetlenül. Csigalépcsők sora vezet fel a lőréses pártázathoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a folyóra. A várból csak a fal egy része, a kapubejárat és a szép földszinti kápolna normann eredetű. Impozáns a II. Henrik építette bástyatorony.
A St. Nicholas téren álló St. Nicholas Cathedral, Britannia negyedik legnagyobb plébániatemploma volt, s úgy lett az ország legkisebb katedrálisa, hogy 1882-ben székesegyházi rangot kapott. A 11. századi normann templomból, amelynek helyén a 14.-15. században felépült, kevés maradt fenn. A katedrális érdekessége a világítóablakos karcsú csúcsban végződő díszes torony.
A Tyne folyón átívelő hidak közül a legrégebbit Robert Stephenson építette 1849-ben. A hidat (High Level Railway Bridge) Viktória királynő nyitotta meg, s a maga korában azért volt jelentős, mert addig az Edinburghba utazókat csak Gatesheadig vitte a vonat, s hajón kellett átkelniük a folyón. Egyébkánt Newcastle-ből, amely 14 km-re fekszik a Tyne torkolatától, állandó hajójáratok indulnak Londonba, Antwerpenbe, Rotterdamba, Amsterdamba és Hamurgba, valamint néhány más „kontinentális” kikötőbe.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia