Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Portsmouth (Déli tengerpart és a csatorna szigetek)

 


Kattintson a részletekért


Portsmouth

HMS Victory - Portsmouth (www.flickr.com by neilalderney12)

A Nelson emlékét őrző Portsmouth, ahol az admirális Trafalgarnál győztes flottájának zászlóshajója a Victory közelében modern hadihajók horgonyoznak. A Victory fedélzetén szerény emléklap jelzi azt a helyet, ahol 1805 október 24-én Nelson admirális halálos sebet kapott. A Victory Museumban Nelson relikviái mellett tengerészeti emlékek is láthatók.
Portsmouth negyedmilliós városa a Brit-szigetek legfontosabb hadikikötője. A város Portsea szigetén fekszik, amit közúti és vasúti hidak kötnek össze a szárazfölddel. Nyugati oldalán van Portsmouth Harbour (kikötő), a keletin pedig Langstone Harbour. S bár a 16. század közepén már királyi kikötő volt itt, igazi fejlődése a 19. századra tehető.
A Flagship Portsmouth Victorygate zászló alatt a dokkok jelentik Portsmouth történelmi központját, és itt található a legtöbb nevezetesség is, többek között a három híres csatahajó, amelyek közül a HMS Victory (HMS = Her Majesty’s Ship azaz Õfelsége Hajója) már tettünk említést. Időben kicsit korábban, VIII. Henrik idejében Portsmouth kikötőjében, a király szeme láttára süllyedt el a kikötő előtt a Tudor-flotta büszkesége, a Mary Rose, amikor kifutott 1545-ben a franciák ellen. A hajót 1982-ben emelték ki a tengerből és sok ezer felszínre hozott tárggyal együtt ma páratlan betekintést ad a Tudor-kor tengerészeti életébe. A HMS Warrior pedig a világ első páncélozott hadihajója volt.
A D-Day Museum a szövetségesek Overlord fedőnevű normandiai partraszállásának (1944. június 6.) állít emléket. A kiállítás középpontjában a Királyi Kézimunka Iskolában öt évnyi munka után 1968-ban elkészül Overlord Embroidery áll: a 83 m hosszú falikárpit 34 mezője a II. világháború legfontosabb eseményeit örökíti meg.
Portsmouth szülöttére, Charles Dickensre is emlékeztet egy múzeum, a központtól délnyugatra. A régi városrész főutcáját a második világháborúban – régi tengerészeti emlékeivel együtt – csaknem teljesen elpusztult. A főutca végén található a 15. században épült Round Towertől sétány vezet a tengerpart és a Portsmouth-szal egybeépült divatos fürdőhely, Southend felé, melynek strandjáról indult több ezer brit katona 1944 júniusában, hogy részt vegyen az invázióban.
A 3. századi erődítmény a kikötő északi végében a Portchester Castle a rómaiak tengeri védelmi rendszerének legszebb észak-európai példája. Falai között építették fel később a normannok a templomukat és azt a várat, amelynek mára csak az öregtornya maradt meg. A 18-19. században hadifoglyokat őriztek itt, falakba vésett neveik ma is kivehetők.

 Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia