Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Birmingham (Belső Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Birmingham

Birmingham Main Line IR  (www.flickr.com  by hartlandmartin)

Birmingham, vagy Brum, ahogy a helybéliek kedveskedve nevezik városukat, az ipari forradalomban indult igazi fejlődésnek, s a 19. századra Anglia második legnagyobb városa lett. A Trent három mellékfolyójának (Tame, Cole és Rea) völgyében, Warwickshire-ben fekszik, azonban északi külvárosai Staffordshire-rel, a déliek és a délnyugatiak Worchestershire-rel határosak. A neves angliai városoktól mindenekelőtt abban különbözik, hogy nincs ősi vára vagy híres katedrálisa. Bár eredete feltehetően az angolszász időkbe nyúlik vissza, sőt római településnek is vannak nyomai, csak a 14. században tett szert némi helyi jelentőségre, s a gyapjúkereskedelem és gyapjúfestés, a kovácsmesterség a 16. századra kis iparvárossá fejlesztette. A polgári forradalom idején Birmingham 15 000 kardpengét szállított a parlament seregeinek.
A város lakossága 1700 körül 12-15 000 körül mozgott, s mivel itt sem vallási, sem cégmegkötöttségek nem uralkodtak, egyre vonzóbb lett a környékbeliek számára (ebben az időben kezdte túlszárnyalni Coventryt. A 18. században tudósok és ipari vállalkozók székhelye lett a város, mindenekelőtt James Watt és társa, Matthew Bolton gyárától s a mai világhíres Lloyds bank elődjéről lett híres. A 18. század végén népessége már elérte a 70 000 főt. A következő században rohamosan fejlődő ipari város egyre jobban belekapcsolódott az országos politikában, a Bull Ring-ben (Bika aréna) megtartott munkásgyűlések híre Londont is megremegtette.
Az ide települő legkülönbözőbb iparágak felelősek a komor gyárépületek és a zsúfolt lakóterületek kialakulásáért. A II. világháború után ezeknek a nagy részét felszámolták és Birmingham komoly erőfeszítéseket tett a kulturális élet fellendítésére. A világhírűvé lett Birmingham Symphony Orchestra vezetésére sikerült megnyerniük Sir Simon Rattle karmestert és sikerült rávenniük a korábbi Royal Sadler’s Wells Ballet társulatát (ma Birmingham Royal Ballet) arra, hogy Londont felcseréljék a jobb és modernebb körülményeket biztosító Birminghammel. A városközponttól 13 kilométerre keletre felépült National Exhibition Centre (Nemzeti Kiállítóközpont) előadó- és konferenciatermei, kiállítási csarnokai sok ezer látogatót vonzanak a városba minden évben.
A Thinktank – a Birminghami Tudományok és Felfedezések Múzeuma büszkén mutatja be, hogy mivel járult hozzá a város a vasút, a repülőgép és az autóipar fejlődéséhez. A rési ékszerész negyedben a 16. század óta űzik a mesterséget. A peremkerületi kertvárosok előfutárának tekinthető Bournville falut a Cadbury testvérek építették fel az édességgyárukban dolgozó munkások számára. A csokoládé történetét bemutató népszerű kiállítás megtekintésének időpontját érdemes előre egyeztetni.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia