Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Plymouth (Devon, Cornwall és a Scilly szigetek)

 


Kattintson a részletekért


Plymouth

Plymouth Harbor (www.flickr.com by lstrong2k)

Plymouth a devoni hajósok híres városa nem annyira szép épületeiről híres, hanem történelmi emlékeiről. A legmélyebb hajókat is befogadni képes kikötőjét Devon parti sziklái és Cornwall dombjai védik. A ma 239 000 lelket számláló város a normann hódítást megelőzően egy kis halászfalu volt, a krónikások évszázadokon át nem jegyeztek fel róla semmi fontosat, míg a százéves háború idején súlyos tengeri és szárazföldi csaták színhelyévé nem vált. Plymouth híres dokkjaiban a napóleoni háborúk óta épülnek hadihajók.
Igazi története azonban Sir Francis Drake születésével kezdődik, aki a várostól nem messze a dartmoori mocsarak között látta meg a napvilágot, 1541-ben, akkor, amikor VIII. Henrik újonnan alapított haditengerészete kiállta az első próbát, és sikerrel visszaverte a francia hajóhad támadását. Drake híres és egyben hírhedt tengerész lett, rabszolgakereskedőként kezdte, miközben a spanyol hajókat fosztogatta Erzsébet királynő hallgatólagos beleegyezésével. Miután lovaggá ütötte a királynő, és admirálissá nevezte ki, Plymouth kikötőjéből elindult hároméves földkörüli útjára. Hivatalosan a titokzatos Terra Australist és a Molukki-szigeteket kereste, ám Erzsébet királynőtől megbízatása volt, Dél-Amerika nyugati partjainak fosztogatására. Fosztogatás közben körülhajózta Dél-Amerikát, kifosztott néhány spanyol kincses hajót, lecsapott gazdag városokra, s közben eljutott a Molukki-szigetekre is. Nyílt háborúskodásba kezdett a Karib-tengeren, amire a spanyolok az Armada hajóinak építésébe kezdett, amely 1588-ban megindult Anglia felé. A monda szerint, amikor Plymouthba érkezett a híre a Spanyol Armada érkezésének, éppen a plymouthi dombon tekézett Drake és a haditengerészet parancsnokai, pont ott, ahol most Drake szobra áll és ahol most is tekéznek a matrózok. A hír hallatára Drake csak ennyit mondott: „Van még idő befejezni a játékot, s utána szétverjük az Armadát.”
Plymouth a tanúja, hogy mily módon vált a kis Angliából tengeri nagyhatalom. Drake kívül innen indultak útnak Cook és Darwin felfedezőútjaikra. A régi Plymouth közepén emelkedik a híres Hoe domb, ahol Drake tekézett az Armada érkezésekor. Hoe ma kellemes park, ahol híres tengerészek tiszteletére emelt emlékművek között ott áll Drake szobra is. A park szélén emelkednek a Royal Citadel (Királyi Citadella) falai is. A kikötő védelmére II. Károly építette az erődöt az 1600-as években. Sokan felkeresik a Plymouth Dome kiállításait is, ahol modern audiovizuális eszközök segítségével a város múltjával és jelenével lehet megismerkedni, de érdekesek a meteorológiai műholdakról érkező képek is, és a környező vizeken radarral követett hajókat kivetítő képernyők is. A kikötőben a tenger élővilágát bemutató National Marine Aquarium és annak közelében a Mayflower Stone and Steps, az a hely, ahonnan a Zarándok atyák útnak indultak az újvilág felé.
A második világháború bombázásai Plymouth sok régi emlékét lerombolták. A várost újjáépítették, s a modern Plymouthnak már felhőkarcolója is van: a Városi Hivatalok (Municipal Offices) épülete.
A várost határoló Tamar folyón át hatalmas modern híd vezet át, s a folyó túlsó oldalán már Anglia legnyugatibb egyben legkülönlegesebb grófsága: Cornwall. A két szomszédos grófság Devon és Cornwall annyira különböznek egymástól, mintha nem is ugyanazon a földrajzi területen feküdnének.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia