Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Cardiff (Dél és Közép Wales)

 


Kattintson a részletekért


Cardiff

Past, Present and Future In Cardiff (www.flickr.com by Stuart Herbert)

Cardiff első lakói rómaiak voltak, akik 75-ben erődöt építettek a Taff-folyó torkolatánál. A város későbbi történelméről keveset tudni, egészen 1093-ig, amikor egy Hódító Vilmos szolgálatában álló lovag itt kapott földbirtokot. A város a 13. században nyert királyi kiváltságlevelet, de az 1830-as évekig megőrizte vidékies hangulatát. A környéket nagyobb birtokot örökölt Bute-család a 19. század elején kezdett kikötő fejlesztésébe. Az igazi fellendülést a dél-walesi szénbányákig kiépített vasút hozta, s 1913-ra Cardiff a világ legnagyobb szénexportáló kikötőjévé vált. A rohamosan gazdagodó városban Pazar épületek születtek, s zajos volt az élet a dokknegyedben. 1955-ben hivatalosan is Cardiff lett az ország fővárosa, ám ekkor a szénipar már hanyatlóban volt. Ma elsősorban közigazgatási és kereskedelmi központ. Két városközponttal is büszkélkedhet, az egyik a régi belváros Viktória és Edward kori utcákkal és parkokkal, neogótikus várral, neoklasszikus középületekkel, modern üzletközpontokkal. Itt található a 19. századi fedett piac és fedett árkádsorok, köztük az 1856-ban épült Roayal Arcade. A belvárostól délre fekvő kikötő és dokknegyed tervszerű ingatlanfejlesztés eredményeképpen ma már a város második központjává lett. Érdekes és figyelmet érdemlő a Techniquest, a tudomány múzeuma, ahol nem csak nézhetőek, de meg is érinthetőek a kiállítási tárgyak. A Waterfront Parkban egy fa norvég templom áll, amelyet norvég tengerészek építettek 1868-ban. A walesi szénbányákhoz ők szállították a támfát.
Cardiff várának története a római korba nyúlik vissza, amikor is az itt állomásozó légiók erődöt emeltek. Maradványait vörös kövek szalagja választja el a későbbi épületrészektől. A normannok a 12. században a római romok között építették fel első várukat. A cardiffi várban raboskodott harminc évig Robert Curthose, Hódító Vilmos legidősebb fia, miután 1106-ban vereséget szenvedett öccsétől I. Henriktől. A vár urai gazdag és befolyásos családok voltak, ám gyakran cserélődtek, míg végül 1776-ban Bute grófjának fiáé, John Stuarté lett. Az ő dédunokája, Bute harmadik márkija bízta meg az átalakítással a kor legnépszerűbb építészét, William Burgest, aki 1869 és 1881 között középkori és romantikus stílusjegyeket ötvözve varázsolta pazar főúri otthonná a várat.
Cardiff hivatali negyedében az Alexandra Gardens körül árnyas sugárutak és zöldellő parkok mentén csodálatos fehér portlandi kőből épült középületek állnak. A City Hall (városháza) volt az első a sorban, 1905-ben, amely ebből a kőből épült. A látogatók előtt nyitva áll az első emeleti márványterem (Marble Hall), ahol siennai márványból faragott oszlopok és Wales történelmének híres alakjait mintázó szobrok állnak, közöttük St. Dávidé, Wales védőszentjéé.  A Crafts in the Bay a kézművesipart átfogóan bemutató új kiállítást 1996 tavaszán nyitották meg. A kézműipari termékeket bemutató kiállítás mellett az érdeklődők kipróbálhatják a bemutató műhelyek munkáját, és gyakorlatban is megismerkedhetnek a különböző hagyományos mesterségekkel.
A város nyugati végében az 1940-es években megnyitott Museum of Welsh Life szabadtéri kiállítás a maga nemében az egyik legelső a világon. A park területén építették fel Wales legjellemzőbb épületeinek pontos mását. A munkásnegyedek házai, a földművesek tanyaházai, a vámbódé, a kápolna, a régi iskola, és az üzletsor mellett figyelemre méltó a rekonstruált kelta falu és a parkon belül saját parkkal büszkélkedő Tudor kori udvarház is. A városközponttól három kilométerre található a II. világháborúban súlyos bombatámadást túlélt Llandaff Cathedral, melynek helyreállítása 1957-ben fejeződött be.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia