Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

 


Yorkshire Dales Nemzeti Park

A Yorkshire Dales Nemzeti Park három nagyobb – Swaledale, Wharfedale és Wensleydale – és több kisebb – mint Deepdale – völgy (dale) összessége, ahol megművelt szántók uralják a látképet. A völgyeket a jégkorszak gleccserei vájták ki, de az elmúlt 12 évszázad folyamán az ember jelenléte formálta át a tájat. A tanyákkal, várakkal, falvakkal tűzdelt, és 1954-ben nemzeti parkká nyilvánított gyönyörű vidék úgy szolgálja a helyi közösségek igényeit, hogy közben a természetjárók is élvezhetik a páratlanul szép környék kirándulóútjait.
Swaledale gazdaságát a meredek domboldalakon legelő ridegen tartott swaledale-i juhok híres gyapja alapozza meg. A sebes folyású Swale folyó, amelyről a legészakibb völgyszakasz a nevét kapta, vízesések során át rohan lefelé a kietlen, lápos magasföldről a sűrű erdőkkel borított alacsonyabb dombok felé, miközben áthalad Reeth-en és Richmondon. A Swaledale kapujában fekvő Richmond egykor vásárváros volt, s Anglia legnagyobb kövezett piacával büszkélkedhet. Alan Rufus, Richmond első normann grófja kezdte el a vár építését 1071-ben. A várfalak egy része valószínű még ebből az időből származik. A belső udvarra, ahol Anglia legrégibb épülete, az 1080-ban épült Scolland’s Hall áll, egy 11. századi botív alatt lehet belépni. Richmond piactere egykor a vár külső várudvara volt. Az ide torkolló szűk és kanyargós utcákról emlékezik meg Leonard Mcnally a feleségéhez, Franceshez írt A Richmond Hill-i lány c. versében. A hangulatos kisvárost Turner is többször megörökítette. Reeth az ólombányászat központjaként fontos szerepet játszott a környék gazdaságában. A város korábbi metodista vallási iskolájában kiállított néprajzi és helytörténeti múzeum (Swaldale Folk Museum) a bányászat és a gyapjúipar (a swaledale-i juhnyájak jelentették a vidék gazdagságának másik forrását) emlékei mellett a helyi rézfúvós zenekar történetét is megmutatja.

Yorkshire Dales

Yorkshire Dales (www.flickr.com by Joe Dunckley)

A Buttertubs (vajas dézsák) a Hawes felé vezető út mentén sorakozó kerek víznyelők. Nevét onnan kapta, hogy a piacozó gazdák ezek mélyén tartották hidegen a vajat.
Wensleydale a Yorkshire Dales legnagyobb völgye, korábban csak sajtjáról volt híres, ám James Herriot regényei, mint Az állatorvos történetei, és az azokból készült filmek is ismertté tették. Hawesben, Upper-Wensleydale fővárosában található Dales Countryside Museum a környék 18. – 19. századi életének emlékeit gyűjtötte össze. Ritkaságnak számítanak a vaj és sajtkészítéshez használt korabeli eszközök. A sajtkészítést a közeli Jervaulx Abbey szerzetesei honosították meg a völgyben. A múzeumtól nem messze megtekinthető egy működő kötélverő műhely is. A 259 méterrel a tenger szintje felett fekvő Hawes Anglia legmagasabban fekvő vásárvárosa. Piacán több ezer juh és marha cserél gazdát a nyári vásárokon. A közelben fekvő parányi falu, Hardraw közelében található vízesés a Viktória-korban vált híressé, amikor a vakmerő Blondin egy kifeszített kötélen átsétált felette. A sziklafalhoz simuló ösvényt, ahonnan át lehet nézni a lezúduló vízfüggönyön, egyetlen csepp víz sem éri. Bolton vára Lord Scrope, Anglia minisztere építtette 1379-ben. Az erődként használt várban tartották fogva 1568 és 1569 között I. Erzsébet parancsára Stuart Máriát. Middleham várát 1170-ben építette Warwick grófja. Richard Neville tulajdonában volt, de hírnevét annak köszönheti, hogy falai között élt III. Richard, amikor Észak Lordja lett. Az egykor Anglia legerősebb erődjének tartott vár a 15. század végére lakatlanná vált, és köveit széthordták a környező épületekhez. Az öregtoronyból gyönyörű a kilátás a környékre.
Wharfedale, a Wharfe folyó völgye, legszebb tájai ölelik körül a devonshire-i herceg birtokán fekvő falut, Bolton Abbey-t. Ágoston-rendi szerzetesek által 1154-ben alapított kolostor romjaiban is lenyűgöző. A kolostorfőnök háza, a kerengő, a káptalanterem és maga a templom híven tükrözik azt a mérhetetlen gazdaságot, amelyre az apátság a gyapjúkereskedelem révén szert tett. A Stump Cross Caverns fantasztikus formájú és méretű termeket és labirintusszerű járatokat földalatti patakok vájták ki több mint félmillió év alatt. Az utolsó jégkorszak végén a barlangrendszer bejáratát elzárta a gleccserek hordaléka, és a barlangot csak 1850-ben fedezték fel ólombányászok. Skipton, az ősi vásárváros ma is Észak-Anglia egyik legnagyobb kereskedelmi és pénzügyi központja. A 11. századi normann várat, Skipton várát, Robert de Clifford szinte teljesen újjáépítette a 14. században. A gyönyörű összekötő udvarral Lord Henry Clifford toldotta meg VIII. Henrik uralkodása alatt. Az udvar közepén zöldellő tiszafát a polgárháborús sérülések helyreállítása után Lady Anne Clifford ültette 1659-ben.

A Malham faluból kiinduló túra a Malham Walk Nagy Britannia legszebb mészkővidékein visz körbe. A gyönyörű tájat a jég formálta ki 10 000 évvel ezelőtt. A teljes utat mintegy négy óra alatt meg lehet tenni. Sokan csak a Malham Cove-ig mennek. Az óriási természetes amfiteátrumot egy földrengés hozta létre a jégkorszakban. A magasabban fekvő Malham Lings ritka növényeiről,híres. A páratlanul érdekes kövezett mészkőfennsík „fugáit” a jég vájta, s az ismétlődő olvadás és fagyásnak köszönheti mai formáját

Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia