Általános információk Nagy-Britannia Élménybeszámolók
Nyitólap Régiók Városok Nemzeti parkok Fórum
izletes.hu on Facebook

Buxton (Kelet-Közép Anglia)

 


Kattintson a részletekért


Buxton

Buxton Ponds (www.flickr.com  by gerry balding)

A derbyshire-i Buxton 300 méter magasan fekszik a tenger szintje felett, ami Angliában egészen különleges fekvésnek számít. Gyógyvize, melyet valószínűleg már a rómaiak is ismertek hatásos gyógyszere a szigetországban igen gyakori reumának, ezért a várost szinte egész évben látogatják a gyógyulni vágyók. Devonshire 5. hercege játszott kulcsszerepet abban, hogy Buxton jelentős fürdővárossá fejlődött a 18. század végén, amikor sok szép neoklasszikus épülettel is gazdagodott a város. Ekkor épült a város szélén, eredetileg istállónak, a Devonshire Royal Hospital (1790) és a Bath Royal Cresentjének mintájára a Crescent (1780-1790). Az óránként 7000 liter vizet adó forrás palackozott vizét (Buxton water) országszerte árulják, de a forrásvízzel szemközti nyilvános ivókút, a St. Ann’s Well csapjából is ez folyik. A Crescent mögött áll a gyönyörűen felújított Operaház, a nyári zenei és művészeti fesztivál helyszíne, és a Pavilon parkra néző 19. századi vasból és üvegből készült Pavilion.
Devonshire 4. hercege számára épült 1678 és 1707 között Chatsworth House, az egyik legszebb főúri otthon Nagy-Britanniában. A barokk kastély a régi Tudor-kori udvarház helyén épült, s a házhoz tartozó tájképparkot Capability Brown tervezte az 1760-as években, majd a palota főkertésze Joseph Paxton fejlesztette tovább a 19. század közepén. A kastély híres gyűjteménye Reynolds, Holbein, Dürer, Murillo, Dolci, Veronese, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci és Correggio festményeit és rajzait vonultatja fel. A hatalmas park, amelyet átszel a Derwent folyó, még a Peak District változatos erdős táján is különlegesen szép látnivaló ősi fáival, gazdag vadállományával.

Devonshire 4. hercege számára épült 1678 és 1707 között Chatsworth House, az egyik legszebb főúri otthon Nagy-Britanniában. A barokk kastély a régi Tudor-kori udvarház helyén épült, s a házhoz tartozó tájképparkot Capability Brown tervezte az 1760-as években, majd a palota főkertésze Joseph Paxton fejlesztette tovább a 19. század közepén. A kastély híres gyűjteménye Reynolds, Holbein, Dürer, Murillo, Dolci, Veronese, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci és Correggio festményeit és rajzait vonultatja fel. A hatalmas park, amelyet átszel a Derwent folyó, még a Peak District változatos erdős táján is különlegesen szép látnivaló ősi fáival, gazdag vadállományával. A Tissington Trail (ösvény) összesen 22 km hosszú gyalogtúra rövidített és könnyített változata a Tissinton körül felszedett vasúti pálya nyomvonalát követi. Az út több pontjáról csodálatos kilátás nyílik a White Peak (fehér csúcsok) vidékére. A kútdíszítés derbyshire-i hagyománya a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza és a 17. század elején éled fel újra, éppen Tissingtonban, ahol a kútvíz gyógyító erejének tudták be, hogy a falu megmenekült a pestisjárványtól, és hálából feldíszítették a kutakat. A Peak District eseménynaptárában a kútdíszítés ma is ünnepnap, és minden olyan faluban is megtartják, ahol a kutak hajlamosak kiszáradni. A kutakat az Úrnapján, azaz 40 nappal Húsvét után díszítik fel: a kút köré helyezett bekeretezett agyagtáblákat virágszirommal, gabonával és rizzsel ragasztják tele.
Az 1951.ben nemzeti parkká nyilvánított Peak Districtnek két jól elkülöníthető része van. Délen terülnek el a White Peak lágyan hullámzó mészkődombja, északon és nyugaton pedig a Dark  Peak (sötét csúcsok) homokkő sziklái emelkednek ki a zsombékos lápvidékből. Neve ellenére (peak=csúcs) nem különösebben magas a vidék. A Dark Peak területén található Hathersage lápvidéke, amelyet sokan Charlotte Brontë Jane Eyre c. regényének „Morton”-jával azonosítanak.Régiók: Belső Anglia Dél és Közép Wales Dél-angliai dombság és a csatorna partja Déli tengerpart és a csatorna szigetek Devon, Cornwall és a Scilly szigetek Észak-Wales Kelet-Anglia Kelet-Közép Anglia Lancashire és a tóvidék London és a Temze völgye Wessex – Wiltshire, Somerset, Dorset Yorkshire és Humberside
Városok: Aberdyfi Aldeburgh Audley End Bamburgh Banbury Bath Berwick-upon-Tweed Beverley Bideford Birmingham Blaenafon Blaenau Ffestiniog Bodmin Bognor Regis Boston Bournemouth Bradford Brighton Bristol Bury St. Edmunds Buxton Caerlon Caernafon Cambridge Canterbury Cardiff Carlisle Cheltenham Chester Chichester Chipping Campden Cirencester Coggeshall Colchester Coventry Csatorna Szigetcsoport Derby Dover Durham Eastbourne Edinburgh Ely Eton Exeter Folkestone Glastonbury Glouchester Great Malvern Great Yarmouth Grimsby Halifax Harlech Harrow Hastings Hereford Hexham Ipswich Jackfield Keswick King’s Lynn Lancaster Lavenham Leeds Lewes Lincoln Littlehampton Liverpool Llandrindod Wells Llandudno London Lowestoft Ludlow Manchester Middleton-in-Teesdale és Barnard Castle Monmouth Newcastle upon Tyne Newmarket Northampton Norwich Nottingham Oxford Penrith Penzance Pevensey Plymouth Portsmouth Rochester Ross-on-Wye Ruthin Rye Salisbury Sandringham Sevenoak Shaftesbury Shrewsbury Southampton Southwold St. Albans St. Davids Stratford-upon-Avon Swansea Wales Taunton Tewkesbury Tonbridge Truro Uffington Warminster Warwick Wight-sziget - Ryde - Binstead - Bembridge Wiltshire Winchester Windsor Worchester York
Nemzeti parkok: Dartmoor Nemzeti Park Exmoor Nemzeti Park Tóvidék Nemzeti Park Yorkshire Dales Nemzeti Park
Nagy-Britannia: Észak-Írország Nagy-Britannia Skócia

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat | Anglia